Pe scurt, bumbacul organic se obține exclusiv din semințe naturale, nemodificate genetic. Se utilizează doar tehnici naturale de întreținere a culturilor și a solului, fiind interzise folosirea pesticidelor toxice și persistente sau altor substanțe chimice. Este permisă doar folosirea de substanțe nutritive naturale.
Bumbacul organic este pur, antialergic, antibacterian, este delicat pentru pielea noastră, lăsând-o să respire și nu provoacă iritații.
Puțin mai detaliat:
Bumbacul organic este rotit de la un sol la altul, iar nutrienții rețin apa mult timp. Necesită o irigare mai puțin intensă. Sistemele de producție ecologică completează și mențin fertilitatea solului. Se reduce astfel utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor toxice, permițând o agricultură diversă din punct de vedere biologic.
La momentul recoltării, culegerea de bumbac organic implică adesea culegerea manuală fără substanțe chimice, defoliere sau utilizarea mașinilor de recoltat. Pentru prelucrarea bumbacului organic se folosesc uleiuri naturale, amidon din cartofi și alți compuși naturali. .
Produsele obținute din bumbac organic sunt de obicei considerate ca fiind de înaltă calitate. Îîn general, și prețul e mai ridicat, decât la produsele obișnuite din bumbac non-organic.
Beneficiile bumbacului organic:
• impactul pozitiv asupra mediului: culturile de bumbac organic sunt cu mult mai puțin distructive, având un impact minor asupra solului, apei și a aerului.
• este durabil: datorită lipsei de chimicale din sol, durata de viață a culturilor este mult mai mare. Solul este hrănit natural, menținând astfel umiditatea și fertilitatea acestuia.
• este bun pentru pielea noastră: bumbacul organic este pur, antialergic, antibacterian. Culturile din care provine nu sunt tratate cu pesticide, insecticide, erbicide sau organisme modificate genetic. Este delicat inclusiv cu pielea bebelușior, lăsând-o să respire și nu provoacă iritații.
De reținut este faptul că deși bumbacul poate proveni dintr-o cultură ce a fost crescută și tratată în mod organic, el poate intra totuși în contact cu substanțe toxice în momentul prelucrării și transformării lui în produs finit prin prisma vopselurilor sau a altor tratamente aplicate în fabrică.
De aceea pentru a fi siguri de statutul organic de la plantarea, recoltarea materiilor prime și până la ultimul pas al producției este bine de urmărit eticheta care atestă calitatea lui – cum este spre exemplu standardul Global Organic Textile Standard (GOTS)
Global Organic Textile Standard (GOTS) este o etichetă de mediu organic aplicată pe haine și textile.
Certificarea GOTS garantează:
- Produse care conțin mai mult de 95% fibre organice certificate. Restul pot fi nasturi, elastic, fermoare, etc.
- Cerințe de mediu respectate pe întreg procesul fabricării
- Tratamentul apei rezultate
- Calitatea produselor finite
- Standarde sociale bazate pe standardele Organizației Internaționale a Muncii.
Certificatul GOTS reprezintă siguranța Ta că produsul respectă anumite cerințe de la materialul brut (cultivarea bumbacului) până la transformarea florii de bumbac în fir, țeserea firelor, vopsirea țesăturilor și produsul finisat.
Diferența între cele două?
La hainele din bumbac organic, doar bumbacul este organic, GOTS garantează că întregul proces a fost urmărit și a respectat cerințele standardului.
Nu în ultimul rând, produsele din bumbac organic vor costa mai mult decât produsele non-organice, dar acesta pot contribui nu doar la sănătatea noastră, ci și la protejarea ecosistemului, reducerea pierderilor de apă și asigurarea unui mediu de lucru mai sigur pentru agricultori și producători.
Certificatul OEKO-TEX STANDARD 100 garantează că materialul respectiv nu contine: substanțe interzise de lege (coloranți cancerigeni); substanțe chimice reglementate prin lege (formaldehidă, metale grele), ; substanțe chimice cunoscute ca fiind periculoase pentru sănătate, chiar dacă încă nu sunt reglementate prin lege (pesticide, coloranți, alergeni). Nu certifică procesul de cultivare a bumbacului, dar prelucrarea este reglamentată, astfel este un material care sigur nu conține substanțe artificiale și toxice.
Sursa: